Boek: Koken met restjes is leuk

Cover KMRIS
We zijn er misschien allemaal wel op onze eigen manier en in onze eigen mate mee bezig; duurzamer leven, beter voor het milieu zorgen en minder voedsel verspillen. Misschien staat het zelfs wel op je goede voornemenslijstje voor het nieuwe jaar. Toch ontkom ik er zelf ook niet aan dat ik heel vaak net even iets te veel kook en met restjes overblijf die dan net niet meer genoeg zijn voor een volwaardige maaltijd.

Een echte uitkomst is het boek: ‘Koken met restjes is leuk!’ van Daisy Scholte en Jill Overmaat. Ik kreeg het boek met Kerst en ben fan!

koken met restjes

Wat zo handig en leuk is aan dit kookboek is dat de ingrediënten centraal staan in plaats van het recept. Heb je een restje pasta of zo’n net niets likje yoghurt over, dan zoek je gewoon in de inhoudsopgave naar pasta of yoghurt. Bij yoghurt zie je hoe je gemakkelijk net even iets meer yoghurt maakt door een ander ingrediënt toe te voegen en het een nachtje in de koelkast te zetten.

yoghurt maken

Het boek is onwijs leuk en vrolijk geïllustreerd en voorzien van verschillende tips over hoe je bijvoorbeeld het beste je voedsel kunt bewaren. Wist je trouwens dat je je aardappelen beter niet bij uien kunt bewaren? Ze gaan dan sneller wortelschieten. Dit deed ik dus voorheen wel. Ook staat in het boek duidelijk uitgelegd wat het verschil is tussen de afkortingen THT (ten minste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot), krijg je een overzicht van de bewaartijden van voedsel, in de koelkast en vriezer en vind je uiteraard hele lekkere recepten met kliekjes.

koken met kliekjes is leuk

Een ander leuk idee vond ik een ‘No Waste Party’ waarbij je een gezellig etentje organiseert met je vrienden waarbij iedereen zijn kliekjes meeneemt. Samen kun je gaan bedenken wat hier allemaal mee te maken valt en kan het koken beginnen. Iedereen is zo van zijn kliekjes af, geen voedselverspilling en je hebt in een klap een gezellig avondje zonder hoge kosten te maken.

Ik kan dit kookboek eigenlijk wel aanraden in iedere keuken omdat ik denk dat iedereen weleens met een hand voor zijn ogen een hele hoop eten in de prullenbak schuift, simpelweg omdat je niet weet wat je ermee kunt doen.

Koken met restjes is leuk! is o.a. hier te verkrijgen!

 

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *