De ‘urban’ moestuin

urban moestuin

Sinds een aantal jaren droom ik van mijn eigen moestuin. Mooie rijtjes of vakjes waarin ik kleine zaadjes d.m.v. zon, frisse lucht en water tot heerlijke groente en fruit kan laten groeien. Zo weet je al helemaal waar je voedsel vandaan komt. Bijkomend voordeel is dat jouw groente en fruit niet ook nog eens door boten en vrachtwagens vervoerd moest worden om uiteindelijk via de supermarkt op je bord te belanden. Daarnaast oogst je zelf je producten wanneer ze helemaal volgroeit en ontwikkeld zijn; oftewel wanneer ze alle voedingsstoffen bevatten die we nodig hebben om gezond en blij te blijven.

Nu wil het feit dat ik op dit moment niet beschik over een mooie grote tuin en dat de wachtrijen voor een volkstuin in mijn gemeente tot de hemel rijken. Niet getreurd want zelfs op mijn kleine balkonnetje waar de zon ‘s ochtends vroeg en vanaf een uur of 18:00 uur de boel komt verwarmen en voeden, kan ik prima aan de slag. Ik kan zelfs nog lekker zitten tussen het eigen geteelde voedsel.

rucola
Eigenlijk heb je helemaal niet zo veel nodig om je eigen moestuin te beginnen. Het enige waar je wel even goed op moet letten is dat je de juiste groente- en fruitsoorten kiest die een beetje tegen wind kunnen en overleven op een balkon. Als je dat weet, kun je los gaan.

Ik koos voor de volgende groenten en fruit:
– Cherrytomaatjes
– Spinazie
– Rucola
– Tijm
– Dille
– Paprika
– Andijvie
– Bieslook

spinazie
Ik heb vier hangbakken aan de reling van mijn balkon hangen. Twee aan de zijkant en twee aan de voorkant. In de voorste twee staan bloemen; zo blijft mijn balkon toch nog een fleurige uitstraling houden.

De twee andere bakken dienen als een soort ‘volle grond’. Daar komen de plantjes in die uit hun potjes groeien. Maar we beginnen bij het begin…

DIY stolp
Recycling
De bloemplantjes die ik bij het tuincentrum kocht, zaten met hun potjes in een soort dienblad met ronde gaten erin. Normaal gezien zou je dit dienblad weggooien wanneer je je planten hebt gepot. Je kunt ze ook bewaren om je moestuin in te starten. Je vult alle gaten met potgrond en plant hierin je zaadjes.

Kunnen sommige plantjes (nog) niet zo goed tegen de wind, kou en harde regen? Knip een aantal frisdrankflessen door de helft en plaats een helft over je plantjes als een soort stolp/kas. Maak er wel wat gaatjes in zodat de regen en je gieter er in kan.

potplanten
Houd goed bij wanneer je plantjes water nodig hebben en zodra ze het te krap gaan krijgen in het ronde gat van het plantendienblad, pot je ze om. Kleinere planten die vooral omhoog groeien kun je het beste in een pot planten; zoals de cherrytomaatjes en de kruiden. Wanneer de sla-soorten, de spinazie en andijvie beginnen uit te dijen, kun je ze prima in een hangende balkonbak planten. Je zult zien dat ze dankbaar gebruik maken van de extra ruimte die ze gekregen hebben. Extra leuk: de zaadjes voor de paprika haalde ik uit een gekochte biologische paprika en zaaide ik in de grond om het balkon. De eerste kleine blaadjes beginnen nu omhoog te kruipen.

Mango kiwi salade
Niets is heerlijker dan je groente en fruit vanaf je eigen balkon of tuin te knippen/oogsten en er in de keuken iets heerlijks en gezonds van te maken. Je zal de liefde die je erin stop zeker proeven.

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *