DIY: je eigen kookboek!

Cover healthy and happy food

Ik ben altijd op zoek naar lekkere en creatieve recepten. Ik sleutel er dan zelf nog wat aan om het net een wat gezondere touch te geven. Wat ik voorheen deed, was door allerlei foodmagazines bladeren en de recepten die me wel wat leken, scheurden ik eruit. Ik had een mooi notitieboekje gekocht waar ik eerst alle recepten netjes inplakte. Dat netjes inplakken werd al gauw er even snel tussen schuiven totdat het boekje helemaal bol stond en alle recepten eruit vielen wanneer ik het boekje openklapte. Geen groot succes dus.
notitieboek recepten
Fotofabriek
Toen ik een uitnodiging kreeg van Fotofabriek.nl om eens een fotoboek van hen uit te proberen, bracht me dat op een leuk idee. In plaats van mijn vakantiekiekjes te verwerken in een mooi gedrukt fotoboek (ook heel leuk natuurlijk) bedacht ik dat het eigenlijk nog veel leuker en praktischer is, wanneer ik mijn favoriete recepten in het fotoboek verwerk. Zo ontstond het idee om mijn eigen kookboek te maken.

Fotoboek missfit.nl

Handige software
Het maken van een fotoboek via Fotofabriek werkt een beetje anders dan wanneer je dit via een andere online service doet. Je downloadt namelijk eerst heel eenvoudig een programmaatje op je computer waarin je aan je ‘project’ gaat werken. Het handige hieraan is dat je ook offline aan je fotoboek kunt werken, waar je maar wilt.

fotoboek missfit.nl 2

Hoe werkt het?
Het programma is zeer gebruiksvriendelijk. Je krijgt in eerste instantie een soort rondleiding door de software zodat je alle mogelijkheden kent en zo onder de knie hebt. Je kunt via het programma de gewenste map op je computer selecteren waar de foto’s staan die je graag in je foto/kookboek ziet terugkomen. Wat ook erg handig is, is het ineen keer laten inladen van de foto’s. Ik heb mijn foto’s bijvoorbeeld in het programma eerst op de gewenste volgorde gezet (van ontbijt tot zoete bites) en vervolgens automatisch laten inlopen. Het programma plaatst zo alle foto’s in het boek. Je kunt zelf nog wat schalen en slepen. Vervolgens heb ik via tekstvakken het recept ingevuld en een titel toegevoegd. Je kunt de tekstvakken ook een kleur geven of er een gekleurd vlak achter plaatsen met bijvoorbeeld afgeronde hoeken voor een wat meer speels effect. Ook kun je eindeloos variëren in lettertypen zodat het een vrolijk geheel wordt. Zo zou je bijvoorbeeld ook een boek kunnen maken met je favoriete kerstrecepten of verjaardagshapjes en je helemaal uitleven in de vormgeving.

fotoboek misshit.nl 3
En dan?

Als je fotoboek eenmaal klaar is, kun je deze heel gemakkelijk uploaden naar de website van Fotofabriek en in je winkelmandje plaatsen. Je krijgt nog een aantal opties te zien waarbij je bijvoorbeeld een ander soort cover kunt gebruiken e.d. Je kunt het boek vervolgens gemakkelijk afrekenen en na een paar dagen heb je je eigen kookboek al in huis. De kwaliteit is echt super. Een mooie harde glanzende kaft met stevige bladzijdes aan de binnenkant. Het geeft een extra ‘echt’  effect wanneer je je kookboek een mooie titel geeft. Ook kun je net als ik, op de achterkant een kleine foto van jezelf plaatsen om aan te duiden dat jij de auteur van dit kookboek bent.

achterkant kookboek missfit.nl


Het is gaaf om je eigen kookboek in handen te hebben. Ik ben zelf erg trots op het resultaat. Zo’n zelfgemaakt kookboek is natuurlijk ook onwijs leuk om als cadeau weg te geven. Je zou er dan hier en daar nog persoonlijke teksten in kunnen zetten en eventueel wat foto’s van jou en de jarige bij het recept van jullie lievelingscake. Je kunt het zo gek niet bedenken. Ga gewoon lekker los in je eigen boek.

Het is erg handig om je eigen kookboek op deze manier in de keuken te gebruiken. Geen losse velletjes meer en door het stevige en glanzende papier, wordt het boek ook niet zo snel vies in de keuken.

Wil je ook je eigen kookboek maken via Fotofabriek? Klik hier om naar de versie te gaan die ik heb gemaakt. Op dit moment is er trouwens een hele leuke actie gaande waarbij je 10,- korting krijgt op dit exemplaar.

Alvast veel plezier met het maken van je eigen kookboek!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *