DIY: wasmiddel maken (bonte was)

Al een tijdje volg ik de blog van Green Evelien. Zij leeft met haar gezin op een hele ecologische en kostenbesparende manier. Ik ben naast het zelf maken van gezonde voeding ook een voorstander van andere dingen zelf maken. 1. omdat het leuk is om te doen. 2. het bespaart een hoop geld. 3. je bepaalt zelf welke ingredienten je gebruikt waardoor je ook bepaalde schadelijke stoffen kunt verbannen.

Ik zat er al een poosje aan te denken om zelf wasmiddel te maken. Flessen goedgeurende wasmiddel zijn best wel prijzig en drukken soms op je boodschappenbudget. Vroeger hadden mensen ook geen lotus, ylang-ylang, silk-power-powdermiddeltjes en ook zij kregen hun kleding goed schoon en fris. Met een paar simpele ingredienten maak je heel gemakkelijk zelf wasmiddel. Voor een liter wasmiddel betaal je in de winkel al gauw zo’n EU 3,50. In het filmpje hieronder zie je hoe gemakkelijk ik 5 liter wasmiddel maak voor maar EU 2,80… Dat is dus maar EU 0,56 per liter!

Bijkomend voordeel is dat je bij het maken van het wasmiddel direct een Roy Dondertje pleegt. Door het koken van het water met de zeep, gaat je huis (inclusief gordijnen) heerlijk fris ruiken.

Dit heb je nodig voor het maken van 5 liter wasmiddel voor de bonte was:
– 80 gram marseillezeep (ik gebruikte de geur Fresh Linen van De Tuinen)
– 5 liter water
– Rasp
– Trechter
– Grote beker
– Grote lege fles of meerdere flessen

Het filmpje hieronder laat gemakkelijk zien hoe je je eigen wasmiddel maakt:

2 reacties

  1. Hi Malou, hoeveel wasmiddel gebruik je voor een normale waslading? En denk je dat het ook werkt wanneer je de zeep als poeder gebruikt? Dus zonder water toe te voegen.
    Wil nl eigenlijk waspoeder maken voor bonte was maar alle recepten die ik tegenkom zit soda in. En soda bleekt.

    • Hoi Daphne,

      Zelf gebruik ik de dop van een grote wasmiddelfles om de dosering te bepalen. Dat zal zo’n 150 ml zijn schat ik in. Ik zou de zeep niet zonder water in de machine gebruiken. Door het ‘koken’ van de wasmiddel smelt de zeep namelijk en krijg je een mooi vloeibaar wasmiddel. Misschien kun je een recept gebruiken voor waspoeder en zelf de soda weglaten. Even een testje doen of het wasgoed dan ook goed schoon wordt. Succes in ieder geval. Groetjes Malou

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *