Eten uit eigen tuin #2

etenuiteigentuin
Even een update uit de tuin. Een tijdje geleden vertelde ik al dat ik eindelijk mijn eigen volks/moestuin heb bemachtigd en nu volop aan de slag kan. Naja, volop! Het tuinseizoen is nog niet echt begonnen en dat is na zo lang wachten op een tuin, best wel eens frustrerend. De grond is nog te koud, het is nog te nat.. veel valt er nog niet te doen. Maar gelukkig ben ik toch nog aardig aan de slag gegaan met de tuin.

Voordat je aan het leukste werk kunt beginnen, het zaaien en uiteindelijk oogsten van je groenten en fruit, is er eerst wat grover werk aan de winkel. Alle tegels (van de vorige eigenaar) zijn eruit gehaald en hier en daar heb ik wat oude plantjes en onkruid verwijderd.

zand huisje

Plek maken voor een huisje
Een plek om je gereedschap, zaden en andere dingen te stallen is natuurlijk wel zo handig. Er moet dus een huisje komen. Voordat deze er kan staan, moet de grond mooi vlak gemaakt worden en dat hebben we gedaan met een goede laag zand. Hier komen grote tegels op en dan kan het huisje erop. Of ik al een huisje heb? Nog niet.. Er is een mooi huisje te koop die van een tuin komt die is opgezegd. Een mooi, nog zo goed als nieuw huisje met een klein raampje erin. De onderhandelingen zijn in volle gang šŸ˜‰ en wellicht is deze binnenkort van mij. Door het slechte weer is er gelukkig nog niet veel haast bij.

tuin, bewerktGrondverbetering
De grond die op dit moment in de tuin ligt is vooral kleigrond. Heel vruchtbaar maar qua structuur nog niet helemaal optimaal. Als het een paar dagen niet heeft geregend, kan het erg droog en korrelig worden. Tijd om de structuur van de grond te verbeteren. 10 kruiwagens afgewerkte grond (waarschijnlijk afkomstig uit grote kassen) zijn verspreid over de tuin. 2 verzuurde armen verder en een hoop spierpijn de volgende dag maar, deze grond gaat hopelijk heel veel lekker eten opleveren.

 

 

m2-bakken
m2-bakken
De vierkante meter bakken die nog op de tuin stonden van de vorige eigenaar hebben nog eenĀ opknapbeurt nodig maar deze kunnen straks mooi fungeren als kruidenbakken. Leuke vondst: naast deze bakken staat nog rabarber van de vorige eigenaar. Hier zitten weer nieuwe knopjes aan!

 

 

 

zaden_tuinZaden
Na al dat grove werk, was het ook tijd voor iets leuks; nadenken over wat ik wil gaan verbouwen en het bestellen van de zaden. Via de volkstuinvereniging krijg je een mooie korting dus ik kon helemaal los op de zaden. Hoewel ik het toch nog bescheiden heb gehouden omdat ik natuurlijk nog veel moet leren en ik al blij ben als ik 1 plantje levend en wel uit de grond weet te toveren waar ik vervolgens van kan gaan oogsten. Met volle moed heb ik een tuinplan gemaakt (wat komt waar en wat kun je wanneer zaaien) en ik ben aan het bestellen geslagen. De zaden zijn inmiddels binnen en dit is het geworden:

  • Rode bieten (heerlijk door een salade of in een gezonde smoothie)
  • Rode kool
  • Uien (altijd en overal voor te gebruiken)
  • Bosuitjes
  • Prei
  • Ijsbergsla
  • Rainbow wortelen (alle kleuren van de…je raadt ‘t al)
  • Peterselie (voor in de m2-bak)
  • Doperwten

Daarnaast wil ik ook nog knoflook gaan verbouwen in de m2-bak.
Zoals je ziet, heb ik nog geen gekke of exotische zaden besteld. Dit heb ik bewust gedaan omdat ik eerst wil uitproberen of ik in ieder geval wat standaard groenten weet te verbouwen. Wie weet kan ik me daarna nog eens wagen aan de tijgertomaat šŸ˜‰

Wat is er nog te doen?
Als deĀ grond langere tijd qua temperatuur boven de ca. 8 graden is gebleven en de boel niet te nat is, kan er gespit worden. Ik zal maar weer een paar sterke mannen ronselen om me daarbij te helpen. Vervolgens moeten er volgens het tuinplan nieuwe vakken gemaakt worden en kan het zaaien beginnen. Ik heb bij Action houten roerstaafjes gekocht die je normaal gebruikt voor het roeren van verf. Deze knip ik straks doormidden en kan ik gebruiken als aanduidstokjes zodat ik nog weet wat ik waar gezaaid heb (een stuk goedkoper dan labels uit het tuincentrum).

Tot nu toe ben ik ondanks het misschien nog wat saaie werk, enorm blij met de tuin. Met het natte en koude weer heb ik er eerlijk gezegd niet altijd zin in om naartoe te gaan maar als ik er eenmaal ben; Heerlijk! Lekker buiten en een beetje rommelen en het is leuk om te zien dat het langzaam maar zeker iets begint te worden.

Vorig jaar keek ik vaak naar het programma Van Hollandse Bodem waar een aantal duo’s tegen elkaar streden met hun eigen moestuin. Zij moesten daar hun mooiste groenten en fruit telen en er ook nog eens mooie gerechten mee bereiden. Een soort Heel Holland Bakt maar dan uit de moestuin. Ik ben van plan deze reeks nog een keer terug te kijken omdat ik er veel van kan leren..

Tot zover de update. Ik ben van plan er af en toe over te vertellen, uiteraard wissel ik deze berichten af met lekkere, gezonde recepten en alle artikelen die normaal gesproken voorbij komen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *