How To: geplukte bramen verwerken

DSC_0125

In een eerder artikel vertelde ik al eens over de wildplukwijzer. Een handige website waarop je precies kunt zien welke vruchten en noten er bij jou in de buurt in het wild groeien. Je kunt zelfs aangeven dat je alleen wilt weten wat er in dit seizoen groeit zodat je niet tevergeefs vol hoop naar een plek fietst of rijdt en nog een kale boom of struik aantreft. Nu fietste ik toeval vandaag over een verlaten fietspad langs een lang stuk struiken. Ineens zag ik dat in die struiken heel veel lekkere bramen groeide.. en er zaten behoorlijk wat rijpe tussen. Hup..fiets aan de kant en plukken! Met een aardige portie fietste ik tevreden naar huis. Bramen in de supermarkt of bij de groenteboer zijn vaak best kostbaar en nu had ik een hele bak voor niks en nog onbespoten ook. Noem me een geiten-wollensok maar ik vind dat nou gaaf.

DSC_0127Eenmaal thuis wilde ik de bramen niet gelijk in mijn mond steken, ik weet tenslotte niet wat deze bramen tijdens hun ‘hangperiode’ hebben meegemaakt en welke beestjes het een gezellig huisje hebben gevonden tussen de kleine bolletjes van de bes. Thuis heb ik de bramen in een zout-badje gelegd voor een uurtje of 2. Flinke laag zout in een schaal en daar de bramen in.DSC_0130Je slaat twee vliegen in een klap want de bramen die boven komen druiven zijn bedorven of nog niet goed rijp. Die kun je dus gelijk weggooien. Door het zoute water komen alle diertjes en vuiligheid tussen de bramen vandaan. Na 2 uur was je het zoute water goed van de bramen af en je weet zeker dat ze nu helemaal fris en absoluut fruitig zijn.Wat kun je allemaal met bramen doen?
– Maak er bramenjam van
– Heerlijke zelfgemaakte yoghurtijsjes met hele bramen
– Bramensap
– Door je smoothie
– Door je bakje met kwark of havermout
– Als je genoeg bramen hebt, kun je er een heerlijke taart van maken. (als topping of vulling)
– Door een salade

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er wel bramen in verwerken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *