Moestuinjaar
Yes! Er staat weer een nieuw moestuinjaar voor de boeg. De maand februari heb ik dan ook uitgeroepen tot de startmaand. De bedoeling is dat deze maand de eerste groenten al gezaaid wordt en dat dit jaar een veel vruchtbaarder jaar wordt dan het vorige! Ik heb dan ook goed geshopt en een grote hoeveelheid zaden en allerlei tuinaccessoires ingeslagen!

Ik neem je graag mee in mijn planning voor het komende jaar!

TuinkasNieuwe aanwinst: de kas!
Dit jaar kan het zaaien al extra vroeg beginnen dankzij de nieuwe aanwinst in de tuin; de lage houten kas! Deze kas kreeg ik voor mijn verjaardag en is eigenhandig ontworpen en gemaakt door mijn vader. Ik ben hier onwijs blij mee omdat ik nu al lekker kan gaan voorzaaien, de zaailingen minder last hebben van de kou, lekker onder glas (hopelijk onder een lekker zonnetje) groot kunnen groeien waarna ze verspeend kunnen worden in de volle grond. Daarnaast zijn de kleine kwetsbare plantjes goed beschermd tegen slakken en andere vijanden. De klep van de kap kan eveneens een klein stukje opengezet worden om bij warmte wat meer frisse lucht toe te laten. Thanks, dad!

zadenZaden & grondverbeteraars
Via Garant Zaden heb ik een flinke bestelling zaden en grondverbeteraars gedaan voor dit moestuinjaar. De bedoeling is dat ik vanaf deze maand iedere maand iets kan zaaien waardoor de oogst groot en verspreid over het jaar is. Om de zaaibedden goed vruchtbaar te houden, heb ik 2 grondverbeteraars gekocht in plant/bloemvorm. Gele lupine en rode klaver. Dit wordt gepland wanneer een zaaibed leeg komt te staan na het oogsten. Dit is niet alleen goed voor de grond maar staat natuurlijk ook nog eens een stuk gezelliger. Daarnaast zal ik eerst alle zaaibedden gaan optimaliseren met zeewierkalkkorrels omdat mijn tuin behoorlijke kleigrond heeft. Dit maakt alles weer wat luchtiger zodat de kleine plantjes zich gemakkelijker naar de oppervlakte kunnen ontwikkelen. Daarnaast heeft het een gunstige werking op de hoeveelheid en kwaliteit van de oogst. Ik neem jullie straks nog mee naar mijn planning voor het zaaien van dit jaar zodat je precies kunt zien welke groente- en fruitsoorten ik dit jaar wil gaan verbouwen.

flowersHet oog wil ook wat!
Natuurlijk is een tuin vol verse groenten en vruchten al een plaatje op zich, maar om van de tuin ook een geniettuin te maken heb ik voor dit jaar ook een hoop bloemenzaden besteld. Zowel snijbloemen, voor het vaasje in huis, als bloemen en plantjes die in de tuin blijven staan voor de heerlijke geuren, de bijen en de mooie kleuren.

Mijn planning
Vorig jaar, mijn eerste tuinjaar, was echt een rommeljaar. Eigenlijk best bewust omdat ik zelf nooit een eigen tuin heb gehad (wel een balkon waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt). Daarnaast bestond het vorige tuinjaar voornamelijk uit de aanleg van de tuin. Het maken van nieuwe vakken, het bouwen van een tuinhuisje en het aanleggen van paden. Dit jaar zal er een terras gemaakt worden waar we lekker in de zon even pauze kunnen houden of kunnen nagenieten na een dag hard werken. De tuin staat namelijk de hele dag in de zon dus daar hoort genieten natuurlijk ook bij.

Dit jaar heb ik ervoor gekozen te gaan voor meer oogst en diversiteit aan groenten en fruit. Ik heb een overzicht gemaakt in Excel waarbij ik iedere maand precies kan zien in welke week ik kan zaaien, in de volle grond over kan zetten en kan oogsten. Je ziet hieronder een voorbeeld van de maand mei.
zaaiplanning moestuinHet is de bedoeling dat dit jaar de volgende oogst wordt gerealiseerd:

 • Kerstomaten
 • Radijs
 • Rode kool
 • Aardbei
 • Bleekselderij
 • Uien
 • Pompoen
 • Romeinse sla
 • Komkommer
 • Augurk
 • Courgette
 • Bloemkool
 • Stokslabonen
 • Uien
 • Sperziebonen
 • Veldsla

Daarnaast heb ik nog wat zaden over van vorig jaar die ik dit jaar weer wil gaan gebruiken.

Deze maand is het de bedoeling de kas op te bouwen (deze staat nu in delen opgeslagen) en de eerste zaadjes te planten onder glas (radijs en kerstomaat).

Qua hulpmiddelen heb ik een aantal kappen gekocht om kleine plantjes in de volle grond te beschermen tegen slakken en vogels. Ik heb een verspeensetje aangeschaft om de voorgezaaide plantjes netjes en voorzichtig over te zetten in de volle grond. Daarnaast heb ik nog een aantal labels gekocht om na het zaaien aan te geven wat er in de grond aan het groeien is.

Ik neem jullie dit jaar mee in de ontwikkelingen van de tuin. Stay tuned!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *