Nieuw project: de volkstuin

etenuiteigentuin
Jaja, je leest ‘t goed! Sinds een paar weken heb ik een volkstuin! Op jouw leeftijd al een volkstuin zul je misschien denken. Zeker weten! En ja, ik bevind me op dit tuinencomplex voornamelijk tussen de gepensioneerde grijze mannetjes maar toch is het een wens die ik al een paar jaar heb. Ik zal je uitleggen hoe dat onder andere komt.

Op dit moment woon ik in een klein maar zeer fijn appartement. Met zowaar een balkon van 75 cm diep. De reden dat dit balkon zo ieniemienie klein is, komt omdat de appartementen gebouwd zijn in Venetiaanse stijl. Rondom de appartementen ligt een gracht en daarboven hangen dus al deze kleine balkonnetjes. Leuk idee in de theorie, in de praktijk betekent dit dat je net met twee stoelen op het balkon kan zitten met je benen buiten de spijlen van de reling.

Maar wat nou als je de wens hebt een eigen moestuin te beginnen? Een vierkante meter moestuin kan er net niet staan. Natuurlijk kun je op een balkon al veel doen. Hier heb ik eerder een blogje over geschreven. De sterkere gewassen overleven hier nog wel. Denk aan kruiden zoals tijm en rozemarijn. Een klein kropje andijvie heb ik ook al eens vanuit mijn hangbak getoverd. Omdat wij op de hoek van het complex wonen, waait het vaak behoorlijk. Niet erg bevorderlijk voor meer tere groenten.

Nu kun je natuurlijk twee dingen doen. Verhuizen naar een huis met tuin (staat op de planning, de zoektocht is gestart) of eens kijken of je ergens anders je zo gewilde moestuin kunt beginnen. Gelukkig heeft de gemeente waarin ik woon 2 grote complexen met volkstuinen. Ik ben er al zo vaak langsgereden maar altijd gedacht dat er toch geen plek meer zou zijn en ik had ook geen idee wat de kosten van zo’n tuin zijn. Het bleef toch kriebelen en ik dacht: informeren kan altijd! Een mail later was ik helemaal op de hoogte. De kosten vielen reuze mee én ik kreeg te horen dat er plek was! Als ik nú zou reageren zou ik dit voorjaar nog een tuin hebben! WOW! Als ik dit eerder had geweten.

Volkstuin MF
Ik heb meteen een afspraak gemaakt en datzelfde weekend kreeg ik van vriendelijke Gerrit een rondleiding over het complex en had ik zelfs de luxe uit meerdere tuinen te kiezen. De keuze was snel gemaakt. Een tuin van 78 vierkante meter, naast een waterpomp in het midden van het complex met de hele dag zon! De huurovereenkomst werd getekend en de tuin was van mij. Nog vóór het voorjaar. Ineens was ik eigenaar van mijn eigen volkstuin. Hoe snel kan het gaan! Naast blijdschap overviel een héle lichte paniek me eveneens. Oké, en nu? Totaal geen tuinervaring maar wel een passie en veel nieuwsgierigheid. Die twee ingrediënten gingen me wel verder helpen. Lang leven Google en een vader die van tuinieren een grote hobby heeft gemaakt.

Aan de slag dus! Oké, echt veel kunnen we nog niet doen in de tuin zelf maar werk aan de winkel is het zeker. Er moest een tuinplan gemaakt worden. Wat wil ik in de tuin en waar? Het grootste uitzoekklusje is misschien nog wel: wat mag bij elkaar en wanneer kun je iets zaaien in de volle grond?

tuinplan

Aan de slag met een werktekening en dit is ‘m geworden. Een geluk bij de tuin is dat er al 2 vierkante meter bakken in stonden. “Laat maar lekker staan”, riep ik gelijk. Die kan ik goed gebruiken. Deze heb ik dus ook in mijn plan verwerkt.

Tuin MF

Van gezellige Gerrit kocht ik een nieuwe compostbak over en hij was ook nog eens de man van het volkstuinwinkeltje op het complex waar ik mijn eerste gereedschap (weliswaar tweedehands) voor een spotprijsje op de kop tikte. Ik ging als een speer. Klinkt het al lekker kneuterig? Ik weet ‘t, sorry! Maar ik weet zeker dat als je ziet wat je straks allemaal uit je eigen tuin kunt halen, je misschien wel net zo gefascineerd raakt als ik. En nee, dit wordt echt geen pure volkstuinblog maar ik zal er zeker af en toe eens over vertellen.

Het eerste grove werk is inmiddels ook uitgevoerd. Dit is misschien het minst leuke om te doen maar wel lekker om eindelijk te beginnen. De tegels die erin lagen zijn er allemaal uitgehaald en opgestapeld. Deze worden later opnieuw gelegd om een nieuwe indeling te maken. Er is een vlak stuk gemaakt waar een heus tuinhuisje opkomt en de compostbak heeft een plekje gekregen. Ook de eerste compost is al verzameld en ik wist niet dat ik dit ooit zou zeggen in mijn leven maar ik was blij verrast dat ik 3 wormen vond onder een tegel. Ze hebben een mooi plekje gekregen in de compostbak om overal doorheen te woelen. Geen zorgen, ik word echt geen geitenwollen-sok!

Ik denk dat ik meerdere voordelen ga ondervinden aan de tuin:
– Natuurlijk zelf je eigen eten telen
– Lekker veel buiten zijn
– Een stukje mindfullness: in het hier en nu en met je handen in de aarde
– Na een drukke werkweek ontspanning vinden in de tuin
– Alles leren over tuinieren
– Ik heb een lekkere zonnige tuin om in te zitten in de zomer!
Het enige nadeel is dat ik geen barbecue in de tuin mag zetten 😉

Tot zover mijn eerste volkstuin-avonturen! Heel wat anders maar zeker leuk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *