Recept: healthy spekkoek

Healthy spekkoek
Ik ben zelf dol op spekkoek, heerlijk kruidig en zoet. De reguliere spekkoek zit barstensvol suiker en omdat ik altijd op zoek ben naar ‘hoe het ook anders’ kan, heb ik het recept voor spekkoek omgebouwd naar een gezonde(re) en nog steeds superlekkere variant!

Let op! Trek er wel wat tijd voor uit want je staat best een tijdje in de keuken maar het resultaat maakt dat weer helemaal goed.

Dit heb je nodig:
– 125 gram gezeefde bloem
– 400 gram roomboter
– 250 gram kokosbloesemsuiker
– 2 vanillestokjes
– 10 eieren (gesplitst)
– 3 eetl. kaneel
– 4 theel. anijspoeder
– 2 theel. kardemompoeder
– 2 theel. kruidnagelpoeder
– 2 theel. nootmuskaat
– snufje zout
– 1 eetl. kokosolie
– bakpapier
– springvorm
– (hand)mixer

Zo doe je dat:
– Klop de boter, de kokosbloesemsuiker en het merg van de vanille met een mixer romig
– Klop een voor een de eierdooiers erdoor
– Klop de eiwitten ook met de mixer stijf in een vetvrije kom (zorg dat er echt mooie schuimtoppen ontstaan)
– Spatel de eiwitten voorzichtig en zo luchtig mogelijk door het botermengsel
– Spatel nu ook de bloem met een snufje zout door het beslag
– Scheid nu het beslag in twee helften
– Meng door een helft de kaneel, anijspoeder, kardemompoeder, kruidnagelpoeder en de nootmuskaat
– Verwarm intussen de ovengrill
– Bekleed de bodem van een springvorm met een stuk bakpapier en vet de randen in met kokosolie
– Schep 3 eetlepels donkerbruin beslag (dus met de specerijen) in de vorm en strijk glad met de bolle kant van een lepel (het laagje is zo’n 3mm dik)
– Zet de vorm nu zo’n 4 minuten onder de grill
– Neem de vorm uit de oven en verdeel 3 eetlepels lichtbruin beslag over de eerste laag, weer gladstrijken en opnieuw 4 minuten onder de grill
– Herhaal dit (het donkere en lichte beslag om en om) en eindig met een donkere laag
– Laat de springvorm nog 10 minuten in een open oven staan
– Je moet je nog even beheersen want het is beter om de spekkoek nog een uurtje te laten afkoelen!

Het leukste moment is het aansnijden van de koek om te kijken of je lichte en donkere laagjes goed gelukt zijn. En nu opeten en/of uitdelen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *