Recept: Hollandse uiensoep

DSC_0657
Het ziet er altijd zo heerlijk uit. Zeker met zo’n fijn deegkapje op zo’n schattig pannetje maar eerlijk gezegd ben ik altijd een beetje huiverig geweest voor uiensoep. Bang dat de ui enorm zou overheersen, dat ik wel 6 pannetjes wasverzachter op het vuur moet zetten om de uienlucht uit m’n gordijnen te krijgen. Toch wilde ik me er een keer aan wagen en daar heb ik achteraf helemaal geen spijt van. Geen vieze lucht en wel degelijk een heerlijk soepje! Niet veel werk en toch best een culinair hoogstandje. Een lekker weekendsoepje want met het bladerdeegkapje houden we de 80/20-regel aan (80% gezond en 20% iets minder gezond)

Dit heb je nodig (voor 2 pers.)
– 2 uien
– 1 teentje knoflook
– 1 theelepel tijm
– 30 gram roomboter
– 1 eetl. balsamicoazijn
– 2 eetl. (spelt)bloem
– 1 litel groentebouillon
– 2 plakjes bladerdeeg
– 1 ei

Zo doe je dat:
– Verwarm de oven voor op 200 graden
– Pel en snijd de uien in halve ringen
– Hak de knoflook fijn
– Smelt de roomboter in de pan en bak hierin de uien, knoflook en de tijm voor zo’n 8 minuten
– Voeg de balsamicoazijn erdoor (neem wat afstand van de pan, het kan op je longen slaan) en schep ook de bloem erbij
– Goed roeren en blus vervolgens af met de bouillon
– Laat de soep zo’n 15 minuten doorpruttelen op laag vuur
– Laat intussen het bladerdeeg ontdooien en kluts intussen het ei los
– Verdeel de soep over 2 kommen en besmeer de randjes in met ei
– Trek het bladerdeeg iets uit elkaar aan alle kanten zodat deze straks geheel over de kom past
– Plaats het bladerdeeg over de kom en druk de randjes goed aan zodat er geen gaatjes ontstaan
– Bestrijk de bovenzijde van het bladerdeeg met de rest van het ei
– Plaats nu de soepkommen voor 20 minuten in de oven
– Het bladerdeegdakje begint vanzelf wat te groeien

 

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *