Recept: Lijnzaad-melk

DSC_0046
Melk is goed voor elk! Helaas is dat niet helemaal waar.

Melk wordt o.a. gemaakt door koeien en is daarom ook uitermate geschikt voor koeien. Ze drinken dit zo’n 2, 3 maanden en ontwikkelen zich binnen die maanden tot een volgroeide en volwassen koe! Daarna gaan ze over op gras. Wij mensen beginnen ons leven ook met melk, moedermelk. Vervolgens is de mens ook overgegaan op vlees en vis (groenten en fruit), dit heeft er o.a. voor gezorgd dat onze hersenen zich optimaal zijn gaan ontwikkelen. Het is dus vanuit de evolutie helemaal niet zo logisch dat we ons verdere leven zo veel melk blijven drinken. Koemelk bevat 80% caseïne. Bèta-caseïne A1 is een bepaald type caseïne dat veel voorkomt in de koemelk van 75% van de koeien in de wereld, ook Nederlandse koeien. Dit type wordt in verband gebracht met koemelkintolerantie, hartziekten, aderverkalking, diabetes mellitus type 1, bepaalde soorten kanker, schizofrenie, autisme, allergieën en de ziekte van Crohn (ernstige darmziekte). Het menselijk lichaam is niet gemaakt voor zo’n grote hoeveelheid caseïne. Daarnaast zit in (moeder)melk lactose, dat is een melksuiker. Dit heb je als baby (of lammetje) nodig omdat je in die tijd volop groeit en ontwikkelt. Maar na die tijd heb je die lactose niet meer nodig! Het lichaam zal het opslaan als vet.

Hoe zit het dan met calcium in ons lichaam en hebben we dat niet juist nodig voor sterke botten? Helaas onwaar. Want ik koemelk zit ook veel fosfor. In koemelk zit veel meer fosfor dan calcium en magnesium. Niet echt in balans dus. Om dit calciumgehalte weer in balans te krijgen, gaat het lichaam haar eigen calcium hiervoor gebruiken. Gevolg? Botontkalking!

Best eng verhaal zo he?! Gelukkig blijven we positief en gaan we op zoek naar andere oplossingen die wel gezond zijn! Zo kun je gemakkelijk melk maken van noten. Misschien heb je dit al eens voorbij zien komen.

Laatst kwam ik erachter dat je ook melk kunt maken van lijnzaad. Onwijs gezond en een stuk goedkoper dan wanneer je het van dure noten moet maken. Wat overigens ook wel erg lekker is.

Lijnzaad kun je tegenwoordig in iedere supermarkt vinden. Het volgende recept is heel simpel en kun je maken zonder ingewikkelde attributen.

DSC_0041Dit heb je nodig:
– 4 eetlepels gemalen/gebroken lijnzaad
– 4 koppen koud water
– Eventueel een zoetstof (ik gebruikte wat Stevia)
– Blender

Zo maak je dat:
– Doe de gebroken lijnzaad en het water in de blender.
– Pulseer de blender kort en laat het vervolgens zo’n 15 minuten rusten zodat de lijnzaad wat zachter kan worden.
– Pulseer vervolgens door totdat het mengsel een gladde melk wordt.
– Voeg eventueel wat zoetstof toe en pulseer nog een aantal maal.
– Schenk de melk in een schone fles.
– Je kunt deze melk zo’n 3 dagen gekoeld bewaren, wel even schudden voor gebruik.

Proost!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *