Recept: Siciliaanse ovenstoofpot

stoofschotel
Het is even sudderen en je moet er ook wel vroeg aan beginnen. Echt zo’n zondagsklusje maar dan heb je ook wel echt het ultieme herfst/wintergerecht! Heerlijke stoofpot met veel groenten en heerlijk mals vlees. Na deze maaltijd zit je er van binnenin heerlijk warmpjes bij!

Dit heb je nodig (voor 4 pers.):
– 100 ml olijfolie
– 2 uien, gesnipperd
– 4 teentjes knoflook, fijngehakt
– 1/2 fles rode wijn
– 500 ml vleesbouillon
– 1 blik gepelde tomaten op sap (450 gram)
– 1 kilo riblappen, in blokjes gesneden
– 50 gram bloem
– 75 gram boter
– 2 eetl. tijm
– 1 aubergine, in blokjes
– 3 stengels bleekselderij, in stukjes
– 50 gram zwarte olijven
– 2 eetl. kappertje
– zout

Zo doen je dat:
– Verwarm allereerst de oven voor op 160 graden
– Verhit 1/3 van de olijfolie in een braadpan en fruit hierin de gesnipperde ui en knoflook
– Voeg nu de wijn, de bouillon en de tomaten op sap toe en kook dit zachtjes voor zo’n 5 minuten
– Verhit de boter en 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak het vlees rondom lichtbruin
– Leg vervolgens het vlees met de tijm in de braadpan bij het vocht
– Stoof met een deksel op de braadpan het vlees in ca. 1 uur
– Zet nu de oven op 120 graden en stoof het vlees nog eens 1 uur zachtjes gaar
– Bestrooi ondertussen de blokjes aubergine met zout, laat ze uitlekken in een vergiet en spoel ze vervolgens af
– Dep de blokjes droog met een stukje keukenpapier
– Vak de aubergine nu kort in de rest van de olijfolie
– Voeg de blokjes de laatste 15 minuten van de stooftijd toe aan de stoofschotel samen met de bleekselderij, olijven en kappertjes

Je stoofschotel is nu klaar! Lekker met rijst of vers brood.

Leave a Reply