De asperges zijn alweer een tijdje te verkrijgen en ook dit jaar zijn ze weer erg lekker! Je kunt alle kanten op met asperges; je kunt ze traditioneel eten met ham en kaas, er soep van maken en natuurlijk ook als beleg gebruiken op je pizza. Het laatste heb ik gedaan; op een zelfgemaakte speltbodem.
Dit heb je nodig (1 pizza):
Voor de bodem:
– 500 gram speltbloem
– 7 gram droge gist
– 300 gram lauw water
– 10 gram zout
– olijfolie
Voor de topping:
– 100 gram hüttenkäse
– 200 gram asperges (groen of wit)
– 4 plakken rauwe ham
– 6 cherrytomaatjes (gehalveerd)
– 4 plakjes kaas
– peper en zout
Zo doe je dat:
– Meng de speltbloem met het lauwe water en de gist in een beslagkom.
– Kneed zo’n 2 minuten voordat je het zout toevoegt.
– Kneed vervolgens zo’n 10 minuten door totdat je een soepel deeg hebt.
– Vet een schone kom in met wat olijfolie
– Plaats de deegbol in de kom en dek de kom af met een schone theedoek.
– Laat het deeg zo’n 45 minuten rijzen op een donkere en droge plek.
– Verwarm de oven voor op 250 graden.
– Schil intussen de asperges, snijd deze in stukken van ongeveer 3 cm en kook deze zo’n 5 minuten in ruim water.
– Bekleed de ovenplaat met bakpapier.
– Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een platte ronde bodem.
– Leg de bodem op de bakplaat en plaats deze helemaal onderin de oven.
– Bak de bodem voor 7 minuten voor.
– Haal de voorgebakken bodem uit de oven.
– Het beleggen kan beginnen: strijk eerst de hüttenkäse over de pizzabodem uit.
– Beleg nu de overige ingrediënten naar wens.
– Breng alles op smaak met peper en zout.
– Bak nu de pizza af op 250 graden in 7 minuten.
Eet smakelijk!