Wat doet de magnetron en koken op inductie met je voedsel?

10really_xlarge1Dat eten bereiden in de magnetron niet echt goed is voor de kwaliteit van je voedsel, weten we allemaal waarschijnlijk wel maar wat gebeurt er nou daadwerkelijk als we ons maaltje opwarmen in de magnetron? De workshop ‘van vulling naar voeding’ gaf mij daar uitleg over.

De magnetron verwarmt ons voedsel door middel van straling. De straling zet de watermoleculen van het product in een snelle beweging en trilling zodat ze uiteindelijk in stoom veranderen. Warmte komt hierdoor vrij. Door deze warmte wordt ons voedsel gaar. Echter is deze straling niet een natuurlijke manier van voedsel koken en ons natuurlijke voedsel wordt hierdoor onnatuurlijk. Deze onnatuurlijke structuur is schadelijk voor ons lichaam. Daarnaast zijn er ook speciale magnetronbestendige plastic bakjes die kankerverwekkende stoffen kunnen afgeven bij warmte. Amerikaanse Nutrition Action Newsletter heeft hier eens een uitgebreid artikel over gepubliceerd.

Inductie is ook zo’n verhaal apart. Hierbij wordt gewerkt met magnetische velden. Daarom heb je ook speciale pannen nodig om de magneetwerking te kunnen opvangen. Deze magnetische werking zorgt voor hitte aan de onderzijde van de pan. Hierdoor wordt ons voedsel verwarmd en gaar gemaakt. De energetica en structuur worden veranderd door deze magnetische werking. Dit is natuurlijk een erg onnatuurlijk proces en het voedsel wordt nog maar moeilijk herkend door ons (natuurlijke) lichaam. Net zoals de magentronstralen is dit schadelijk voor het lichaam. Je haalt dus niet alle voedingsstoffen uit het voedsel door het verwarmen op deze manier.

Helaas is het niet altijd te voorkomen. Zo mogen wij in ons appartementencomplex geen gas gebruiken om mee te koken. Dus het koken gaat op inductie. Om niet alleen maar voeding binnen te krijgen dat beinvloed is door straling of magneetvelden, bereid ik veel in de oven. Quiches, overschotels etc. De magnetron gebruik ik eigenlijk bijna nooit. Ontdooien doe ik in de koelkast of ik leg het even op de verwarming.

keep-calm-and-stay-healthy-191

3 reacties

  1. De frequentie van de magnetron bedraagt 2.45GHz en valt ver buiten het gebied van ioniserende straling. Deze frequentie valt in hetzelfde gebied als een DECT-telefoon en WiFi. Een magnetron werkt dus niet met straling, maar met radiogolven, microgolven genoemd. Deze microgolven brengen vet- en watermoleculen in beweging. Door wrijving ontstaat warmte. Wrijf maar eens in de handen en er ontstaat warmte. Spreek dus a.u.b. niet over straling, maar over microgolven. Een magnetron droogt het voedsel wel uit en niet alles is geschikt voor in de magnetron. Tegenwoordig kun je perfect ontdooien in een stoomoven. Een inductiekookplaat werkt met magnetische velden. Een gasbrander verwarmt de de panbodem en een inductiekookplaat induceert een inductiestroom direct in de panbodem waar ijzer in zit. Door de hoge weerstand die de inductiestroom ondervindt ontstaat warmte. Het verwarmingsprincipe wijkt dus niet veel af. Daarnaast is de interferentie van een inductiekookplaat veel lager dan dat van een TV. De magnetische velden nemen rap af en bij een afstand van meer dan 3cm tussen de pan en de kookplaat is de verbinding weg. Je behoeden tegen elektromagnetische velden heeft geen zin. Het dichttrekken van je voordeur houdt alle ether frequenties (radio, RADAR, GSM-masten, etc.) niet tegen.

    • Oscar wat wil je nu zeggen met je verhaal. Mijn vraag is wordt het voedsl zelf veranderd? Straling is onvermijdelijk in deze maatschappij. Ons voedsel ceranderen misschien wel beperken, hoop ik met keramisch koken?
      Ik hoor graag van je Oscar?

  2. Het (afgedekt) ontdooien in de koelkast is een goed idee, echter op het aanrecht, in de zon of op de verwarming is dit absoluut niet! Dit gaat ten koste van de kwaliteit en is een regelrechte voedingsbron voor bacterien. Ga je niet kapot aan de door jou gevreesede “straling en magnetische velden” dan ga je dit wel aan een voedselvergiftiging… Slecht advies dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *