Ze bestaan! Healthy oliebollen

12-nieuwjaarskaartjes_-Gelukkig-NieuwJaar-(oliebollen)-Art-of-cards-Muller%20wenskaarten_nl-30

En? Heb je met kerst je buik goed vol gegeten? Natuurlijk mogen we tijdens de feestdagen best wat smokkelen, maar als het ook lekker EN gezond kan, dan pakken we natuurlijk die kans.

Zoals ik al eens eerder aangaf, is mijn grote zwakte ‘oliebollen’. Wanneer ik die vertrouwde smaak weer te pakken heb, kan ik niet meer stoppen en voor ik het weet, telt de schaal 3 bollen minder in 20 minuten. Oliebollen zijn natuurlijk niet erg gezond en voedzaam maar ervanaf blijven lukt me ook niet. Dus…ik ging op zoek naar een gezonde variant van de oliebol. Dat was nog best een lastige klus maar met wat aanpassingen die ik zelf heb aangebracht, kom ik toch dicht in de buurt bij de meest gezonde oliebol die ik heb geproefd! Enjoy!

Dit heb je nodig:

(20 a 25 stuks)
◦300 gr. volkoren meel
◦ Olie (zonnebloem)
◦200 gr. bloem
◦10-12 gr. instant gist
◦10 gr. zout
◦25 gr. kokosbloesemsuiker
◦150 ml. bruin bier op kamertemperatuur
◦350 ml sojamelk op kamertemperatuur
◦50 gr. gesmolten en weer op kamertemperatuur gebrachte kokosolie
◦1 ei
◦200 gr. rozijnen in wat bloem geschud
◦appel in stukjes in wat bloem geschud
◦kaneel naar smaak

Zo maak je healthy oliebollen:

– Meng in een beslagkom eerst de droge ingredienten en vervolgens de natte, wacht nog even met de appel en rozijnen. Het beste doe je dit met een mixer. Maak er een glad deeg van. Laat het deeg zo’n 15 minuten rusten.

– Voeg vervolgens de stukjes appel en de rozijnen toe. Zet de kom voor zo’n 60 minuten weg op een warme, droge plek onder een vochtige theedoek.

– Neem een grote pan en vul deze tot de helft met olie, breng deze tot zo’n 180 graden. Gebruik een grote soeplepel of ijslepel, dompel deze even onder in de olie en schep een grote bol deeg uit de beslagkom en laat in de olie zakken.

– Als de oliebol aan een kant mooi goudbruin is, draait hij zichzelf soms om. Dit gebeurt niet altijd dus help je oliebol soms een beetje. Als ze aan beide kanten mooi goudbruin zijn, haal je de bol uit de pan en laat je ze uitlekker op een stuk keukenpapier. Afhankelijk van je pan, kunnen je uiteraard meerdere oliebollen tegelijk maken.

De bollen zijn niet 100% gezond maar wel een stuk gezonder dan de reguliere bol!

Eet smakelijk en een super uiteinde van 2013! *KABOEM*

fireworks-heart-wallpaper

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *